dijous, 2 d’octubre del 2014

Existeixen realment els OVNIS?

Resposta curta: sí. L'altre dia en vaig veure un.

Les fotos d'OVNIS acostumen a ser extraordinàriament borroses. En aquest cas, podeu observar l'objecte al centre de la imatge.

Us descric l'experiència. Onze de setembre de 2014. Surto al balcó per veure sortir el sol. De sobte, al cel apareix un punt lluminós. La intensitat de la llum va creixent durant uns segons fins a arribar a ser bastant més intensa que la de Venus. Després va decreixent fins a esvair-se completament. En total potser van ser 30 o 40 segons.

Vaig intentar fer fotos i un vídeo amb el mòbil. El vídeo no va sortir gens i la foto ja l'heu vist. En general, per captar imatges del cel calen aparells amb una mica de cara i ulls.

En qualsevol cas, l'experiència va ser molt emocionant. De seguida vaig mirar per internet si hi havia cap notícia sobre el fenomen. 4 dies abans havia caigut un espectacular bòlid a Catalunya, per la qual cosa vaig pensar que el meu avistament es tractava d'un bòlid.

Em vaig posar en contacte amb la gent de l'Agrupació Astronòmica de Castelldefels i els vaig enviar la foto. Molt amablement em van oferir el seu coneixement i experiència.


Què pot ser el que vaig veure?

1. Bòlid. Segons la majoria d'ells, és molt improbable que ho fos. Ja que:

  • No apareix en el registre de bòlids. Per tant, ningú més ho va veure i identificar.
  • La velocitat aparent del punt lluminós era molt baixa. Més aviat semblava que estigués quiet. I els bòlids acostumen a travessar ràpidament el cel (com fa suposar el seu nom). Val a dir que si l'objecte estigués a gran alçada (i per tant a gran distància) semblaria que es mou poc. I el mateix passaria si vingués justament en direcció a l'observador.
Bòlid observat el dia 7 de setembre a Catalunya. Font.


2. Objectes estranys. Aquí faig un recull de diversos objectes que m'han comentat que han vist ells, tot i que és altament improbable que es tractés d'això.
Llanterna xinesa voladora. Font.


3. Avió. Durant la nit és fàcil identificar un avió pels seus llums. Durant el dia, s'acostumen a veure a simple vista, amb les seves estel·les. Ara bé, a l'alba, segons m'han dit, el sol pot reflectir els seus raigs de forma molt potent en les estel·les dels avions. Sabent això i tenint en compte l'abundància d'avions, aquesta és l'explicació més probable. De tota manera, la intensitat i la durada de la llum, i el fet de no veure cap avió a simple vista, em fan dubtar.

Si això fos un judici, estaríem en allò de 'pot afirmar, més enllà de tot dubte raonable...?" i hauria de dir que no. Així que, deixo l'objecte volador com a no identificat (OVNI).

I certament, la paraula OVNI, en l'imaginari col·lectiu, fa pensar en una possibilitat que no he valorat:

4. Nau extraterrestre. Val a dir que els arguments que feien de l'avió un candidat òptim, també afavoreixen aquesta opció. Bé, tots menys l'abundància contrastable d'aquestes naus al cel del nostre planeta.

Avui entenc que això de fotografiar OVNIs és difícil. Només cal veure les fotos que he fet. De tota manera, segons els amics d'Astrofels, hi ha un munt de càmeres que graven el cel tot el dia. Font

Probablement, un apassionat dels extraterrestres, després de veure el mateix que vaig veure jo hauria cregut veure una nau alienígena. Jo, probablement influït pel bòlid vist a Catalunya 4 dies abans, vaig pensar de seguida en un bòlid. Cadascú dóna una forma diferent als OVNIs en funció de les seves creences, formació o aficions.

I que un punt al cel pugui ser tantes coses té una certa màgia. Quan no podem trobar una resposta 100% convincent a una pregunta que no ens deixa dormir, només ens resta divagar, especular, imaginar...