dimarts, 17 de desembre del 2013

Quants diners costa recarregar un smartphone?

Un amic empresari fa dies que no pot dormir. Una empresa dóna molts maldecaps: que si un client es dóna de baixa, que si cal pagar l'IVA la setmana que ve i el banc no em dóna liquiditat, que si els treballadors estan pensant en fer una vaga...

Són tot de números que ballen pel cap de l'empresari. I recentment està amoïnat perquè ha vist que els treballadors recarreguen els smartphones a la feina. I, és clar, amb la darrera pujada de l'electricitat, visualitza monedes d'euro caient de cada cable.

Per tant, la pregunta que no el deixa dormir és "quants diners costa recarregar un smartphone"?

Pel bé del meu amic i de l'economia del país, em disposo a resoldre-li aquest dubte.


Acudit sobre les diferents generacions de mòbils. Si no enteneu l'anglès ve a dir "és cert, els nostres avantpassats tenien cua" i els altres diuen "és cert, els nostres avantpassats tenien botons". Extret d'aquí.


En primer lloc cal calcular el consum elèctric. Per fer-ho, consultarem els paràmetres que ens dóna el fabricant. En el cas que preocupa al meu amic, es veu que la majoria dels seus treballadors tenen mòbils d'aquests de la poma mossegada, no sé si això vol dir que els hi paga massa.

En qualsevol cas, trobem que el carregador treballa a 5,1 Volts i 0,7 Ampers. A partir d'aquestes dades podem calcular la potència amb què es carrega el mòbil:

Potència = Intensitat * Voltatge

Potència = 5,1 V * 0,7 A = 3,57 W

Aleshores hem de saber també quant de temps necessita per carregar-se. Anem a suposar que es carrega durant 2 hores cada dia.

Consum = Potència * temps = 3,57 W * 2 hores = 7,14 W·hora

Passem a KW·h, que és la unitat amb què ens factura la companyia elèctrica.

Consum = 0,00714 KW·h

El preu del KW·h depèn de la tarifa que tinguem contractada. És habitual que rondi els 0,14€. Així doncs, cada recàrrega de 2 hores costaria:

Preu = Consum * preu del KWh = 0,00714 * 0,14€ = 0,0009996 €

Arrodonint, 0,1 cèntim per càrrega. És a dir, cada deu càrregues gastem un cèntim d'euro en electricitat. Per tant, si els treballadors recarreguen el mòbil a la feina cada dia laborable, gastarien uns 2 cèntims d'euro per treballador al mes.

Quan li he dit el resultat m'ha interrogat:

-Ja està? Només 2 cèntims al mes?
-Bé, potser li hauríem de sumar el que es perd en forma de calor per la ineficiència del carregador. Però no crec que sigui gaire...

Ell ha arrufat les celles i deu haver recordat que quan toca un carregador acostuma a estar bastant calent. Així que, per curar-se en salut, ha decidit que els treballadors que carreguin el mòbil a l'oficina tindran neules normals al lot de nadal, en comptes de les de xocolata que hi van cada any.

-------------------------------------------------------------------------

Actualització:

Afegeixo una pregunta arrel del comentari del Joan. Imaginem-nos que amb les neules sense xocolata, cada treballador ha perdut 30 grams de xocolata.

Si l'energia d'aquesta xocolata es fes servir per recarregar un smartphone, durant quants dies es podria recarregar?

Si algú s'anima a fer el càlcul, podem fer un altre post amb l'explicació.